VLADA STAVILA „TOČKU NA I“ U PROCEDURI FINANCIRANJA OTPLATE DVAJU KREDITA I OPREMANJA NOVE ZGRADE BJELOVARSKE BOLNICE

Vlada RH usvojila je dvije odluke kojima je dovršena procedura i stvoren pravni okvir za preuzimanje otplate dvaju kredita za novu zgradu bjelovarske Opće bolnice „Dr. Anđelko Višić“ i za dovršetak njezina opremanja. Time je stavljena „točka na i“ u rješavanju toga, za županiju golemog financijskog tereta, koji je prijetio urušavanjem cjelokupnog zdravstvenog sustava. Naime, godišnji anuiteti za kredite iznose ukupno 2,2 milijuna eura. Da država nije pomogla, krediti bi se, prema naslijeđenom modelu, otplaćivali iz decentraliziranog novca koji Županija dobiva za funkcioniranje svih pet zdravstvenih ustanova na svom području. No, kako je riječ o 1,9 milijuna eura decentraliziranog novca jasno je da to ne bi bilo dovoljno za pokriće anuiteta, a zdravstvene ustanove ne bi dobile ni centa što bi onemogućilo njihovo funkcioniranje.

Da se projekt izgradnje nove bolnice ušlo potpuno neracionalno i neodgovorno u uvodnom je izlaganju na današnjoj sjednici još jednom podsjetio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Raniji župan je preuzeo financijske obveze bez osiguranja sredstava. Budući da mi želimo dobro Bjelovarčanima, gradu Bjelovaru i cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, našli smo način kako da u godinama koje su pred nama pomognemo u servisiranju tih kreditnih obveza kako bi se otplatili dugovi i bolnica potpuno opremila – istaknuo je premijer Plenković.

Iznimno zadovoljan ovakvim rješenjem je i župan Marko Marušić.

– Kao župan moram reći da je ovaj čin snažna poruka našeg premijera i ove Vlade našoj županiji i svim njezinim građanima. Država će do 2036. godine osigurati nešto više od 36 milijuna eura pomoći za otplatu kredita i dovršetak opremanja bolnice. I to je zapravo najbolji odgovor svima onima koji su nama u HDZ-u spočitavali da smo protiv nove bolnice – kazao je župan Marušić izražavajući zahvalnost premijeru i Vladi na razumijevanju i pruženoj pomoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)