Žurna reakcija Vlade RH: Hrvatska poštanska banka preuzela Sberbank! Zaštitili smo štediše – naše građane i poduzetnike!

PVRH Andrej Plenković: Promptno smo reagirali, zajedno s HNB-om. Europska središnja banka (ECB) prihvatila je naše argumente i odobrila preuzimanje. Sanacijom se jamči kontinuitet aktivnosti te banke koja će, pod novim imenom, nastaviti normalno poslovati. Više ne postoje rizici za njene klijente. Odlučnim djelovanjem očuvali smo stabilnost financijskog sustava. Nakon ove transakcije, HPB je osnažen – imat će gotovo 8% udjela na našem tržištu. Hrvatska je na putu za eurozonu još jednom pokazala snagu, učinkovitost i brzinu rješavanja problema.

 

Sa konferenciji za medije u Banskim dvorima predsjednik Vlade RH i HDZ-a izvijestio je o prodaji Sberbanka Hrvatska HPB-u. Podsjetio je da je jedna od ekonomskih posljedica ruske agresije na Ukrajinu bila i najava ECB-a kako bi banke-kćeri Sberbanka u Hrvatskoj i Sloveniji mogle propasti:

 

– U nas su brojne štediše te banke krajem prošlog tjedna krenule dizati svoje depozite. Postojale su dvije opcije: likvidacija ili sanacija. Likvidacija bi imala negativne reperkusije i za same štediše i za naš financijski sustav jer bi Agencija za osiguranje depozita morala isplatiti čak 3.8 milijardi kuna na ime zaštićenih štednih uloga, svih do 100.000 eura. A neosigurani depoziti bi – propali.

 

Sanacijom očuvali stabilnost financijskog sustava

Ukupna šteta, procjenjuje se, iznosila bi oko 8 milijardi kuna. Stoga smo se odlučili za sanaciju, a HPB, s čijom smo upravom sjeli još prije četiri dana, bio je spreman preuzeti hrvatski Sberbank – nastavio je Andrej Plenković:

 

– Ta činjenica može umiriti sve štediše. Više ne postoje rizici za njihov novac, više nema nikakve potrebe da bilo tko podiže svoja sredstva s računa jer je Sberbank od danas dio grupacije HPB-a. Ta će banka, uskoro i pod novim imenom, nastaviti normalno poslovati. Brzim, žurnim, pravodobnim djelovanjem ne samo da smo zaštitili štediše, naše građane i poduzetnike, nego i očuvali stabilnost financijskog sustava RH.

Izvor: HDZ.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)