Župan Marušić: Izbjeglicama moramo osigurati dostojanstven smještaj

Zbog što bolje pripreme za prihvat ukrajinskih izbjeglica bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić održao je kolegij s gradonačelnicima, načelnicima općina, članovima Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije te društvima Crvenog križa.

 

– Poučeni iskustvom potresa kad smo svi željeli pomoći stvorio se kaos, a to želimo izbjeći. Cilj je da se točno zna tko je za što odgovoran i tko koordinira postupke – istaknuo je župan Marušić dodajući da je najvažnije da se ljudima osigura dostojanstven smještaj.

Također je istaknuo kako je u ovom trenutku na području županije osiguran smještaj za 120 osoba, a u skladu s priljevom, ti će se kapaciteti proširivati.

Ravnateljica Crvenog križa BBŽ Melita Lozina poručila je da su snage Crvenog križa u niskom startu.

– Danas će se krenuti s apelom za skupljanje ciljane materijalne, humanitarne i financijske pomoći. Točno će se znati i popisati artikli koji će se skupljati i lokacije za to. Važno je u ovom trenutku prikupiti i podatke o ljudima koji znaju ukrajinski jezik. Naravno, naša služba traženja će imati posla jer će ljude trebati spojiti s članovima njihovih obitelji, a trebat će im i psihosocijalna podrška – istaknula je Lozina.

Svi načelnici stožera, gradonačelnici i načelnici općina dobili su zadatak da uvedu koordinatore na svom području kako bi se znalo s kojim kapacitetima u svakom trenutku raspolažu i koga se kontaktira u slučaju potrebe.

Zadovoljan održanim sastankom je i Josip Bilanđija, gradonačelnik Garešnice.

– Važno je da djelujemo organizirano, svi sustavi i svi gradovi i općine, da dogovorimo kako ćemo raditi. Ne možemo predvidjeti što će se događati, ali možemo pokušati posložiti kapacitete koje imamo. Mi kao grad ćemo sazvati svoj stožer civilne zaštite i prikupiti podatke i o našim sugrađanima koji žele ponuditi privatni smještaj, da i takve kuće stavimo u sustav, da se zna čime raspolažemo – istaknuo je Bilanđija.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)